Under första halvåret 2025 har det inte beställts en enda ny vindkraftsturbin i Sverige. Det är första gången detta händer på över tio år, enligt färsk statistik från Svensk Vindenergi. Följden blir att den förväntade utbyggnaden av vindkraft riskerar att minska med över 60 procent under 2026–2027 jämfört med tidigare prognoser.
Källa: Svensk Vindenergi.
Varför byggs det inte nya vindkraftverk?
En huvudorsak är att tillståndsprocesserna har blivit mycket längre. Om någon överklagar kan det idag ta över 80 månader innan ett projekt får slutgiltigt besked. Detta gör det svårare för investerare att satsa på nya projekt eftersom väntetiden är så lång och osäkerheten stor.
- Längre handläggningstider för miljö- och nättillstånd
- Risk för överklaganden i flera instanser
- Flaskhalsar i leveranskedjorna, vilket försenar pågående projekt
Många projekt som redan är godkända drabbas också av förseningar. Ett exempel är Vattenfalls vindpark i Bruzaholm, där huvudinstallationen av turbiner försenats flera veckor på grund av leveransproblem.
Läs mer om Bruzaholm hos Vattenfall.
Vad vill branschen se för förändringar?
Svensk Vindenergi föreslår att regeringen ska införa maximala tidsfrister på 24 månader för alla centrala tillstånd. Man efterlyser också en tydligare nationell planering kring var och hur vindkraft kan byggas ut effektivt.
Källa: Svensk Vindenergi.
Vad betyder detta för dig som privatperson eller småföretagare?
För dig som funderar på mindre vindkraft till villa eller gård gäller fortsatt att småskalig vindkraft oftast lyder under andra regler än de stora parkerna. Men utvecklingen visar att det är viktigt att hålla sig uppdaterad om möjliga kommande förändringar i lagstiftningen och tillståndsprocesserna.
Vill du veta mer om möjligheterna att producera egen el med vindkraft? Läs gärna vår guide:
Möjligheterna med eget vindkraftverk – vad du behöver veta.
Tips för dig som vill satsa på egen vindkraft:
- Undersök vilka tillstånd som krävs för just din tomt eller fastighet
- Planera noggrant – ta hänsyn till både vindstatistik och eventuella grannar
- Håll dig informerad om regeländringar på nationell och kommunal nivå
- Kontakta gärna oss på Allert Wind om du vill veta mer eller få tips anpassade till ditt projekt
Sammanfattningsvis ser vi just nu en utmanande period för stora vindkraftsinvesteringar i Sverige, men det finns fortfarande bra möjligheter för hushåll och mindre verksamheter att satsa på lokal och säker elproduktion.